some text

some text


some text

some text

НОВИНА

Народното събрание изслуша премиера Бойко Борисов за актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от Ковид-19

28.04.2020
 Народното събрание изслуша премиера Бойко Борисов за актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от Ковид-19

parliament.bg

Автор: ebulgaria.bg

some text

some text

ародното събрание изслуша министър-председателя на Република България Бойко Борисов за актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от Ковид-19 и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки.

На практика ние имаме най-либералните мерки в Европа, отбеляза министър-председателят и допълни, че те са навременни, точни и много добре прецизирани. Той даде пример с други страни, където предстои да се възобновят дейностите, свързани със строителство и други дейности, които в България изобщо не са спирани и със страните от региона като Гърция, Сърбия, Турция, където има въведен вечерен час.

Бойко Борисов информира, че 1387 са потвърдените случаи на Ковид-19 в България, от които 58 починали и 222 излекувани. По данни на Европейския център за контрол на заболяването България е на първо място по нисък брой заболели лица на сто хиляди население и на трето място след Словакия и Латвия по най-нисък брой на починали лица на сто хиляди население, което е индикатор и много ясен отговор колко навременни са били мерките, допълни той. По думите му фактът, че имаме най-малко починали и заболели означава, че с първата тема, свързана със здравето, сме се справили. Горещо препоръчвам да се вслушваме в думите на Щаба, защото резултатите към момента са видни, подчерта премиерът. Той отбеляза и колко бързо са били реорганизирани индустриите за производството на защитни облекла, маски и шлемове за осигуряване безопасността на хората на първа линия.

Министър-председателят съобщи, че към момента имаме налични 60 хиляди теста, пет хиляди PCR са от САЩ, 10 хиляди – от Китай, 15 000 – от МЗ, още 30 хиляди – от Корея. Нашият щаб целево подбира групите и благодарение на бързите карантинни действия и тестване – като в Банско, веднага след края на карантината хората ги освобождаваме, за да се върнат към нормалния начин на живот, обясни Бойко Борисов.

Премиерът съобщи, че подадените до момента заявления по мярката 60/40 са 7403, като те се отнасят за 101 849 работници и служители. Между 7 000 и 10 000 работници всеки ден запазват работните си места, като с този темп до края на месеца ще запазим над 120 хиляди работни места, посочи той.


Сходни новини

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *