some text

some text

НОВИНА

Двигател за спътници с размерите на напръстник (ВИДЕО)

03-06-2020
 Двигател за спътници с размерите на напръстник (ВИДЕО)

Автор: ebulgaria.bg

Европейската космическа агенция разработи компактен йонен двигател за спътници от CubeSat. Indium FEEP Multiemitter (IFM) е предназначен за маневриране на малки сателити в орбита, както и за ликвидирането им чрез корекция на траекторията към плътните слоеве на атмосферата, където да изгарят.

Новият нанодвигател представлява волфрамова корона с диаметър едва 10 мм. Работи на принципа на създаване на тяга чрез ускорение на йони, като за гориво се използва течен индий.

Короната има 28 кухи игли, в които под въздействието на капилярния ефект се подава индий, удържан на върховете им от капилярно налягане. При генериране на електрическо поле в течния метал се формират положително заредени йони, които се изстрелват през краищата на короната и създават реактивна тяга.

Силата на създаваната от IFM тяга се измерва в микронютони в пределите на 10-400 µN при възможна пикова стойност 1 000 µN. Най-уязвимите части от двигателя – кухите игли – вече са тествани в продължение на хиляди часове и е доказала надеждността си

Нанодвигателят вече е готов за използване в бъдещите мисии на Европейската космическа агенция. Конкурент на IFM Nano Thruster е японски минидвигател, създаден специално за мисията BepiColombo. Той може да създава тяга от 290 000 µN.Сходни новини

Пулсът на България, Актуални новини, новини от последните часове.