some text

some text

НОВИНА

Прекратиха производството на най-стария V8 двигател в света

03.06.2020
 Прекратиха производството на най-стария V8 двигател в света

Автор: ebulgaria.bg

Става дума за 6.75-литровия двигател на Bentley, който се произвежда от 61 години. Постижението представлява рекорден производствен цикъл за всички времена. Сега от Bentley решиха да прекратят производството на 6.75-литровия V-образен осемцилиндров мотор, а последното му сглобено копие ще бъде инсталирано последното Bentley Mulsanne 6.75 Edition Mulliner.

Двигателят от серията L е представен през 1959 година. Както от компанията заявиха, тогава двигателят е проектиран да направи седаните по-мощни от тези, оборудвани с редови шестцилиндрови двигатели. В същото време новият агрегат не се различава по размер от предишните двигатели и тежи 13.6 кг по-малко.

Мощността първоначално е около 180 конски сили. В началото двигателят достига работен обем 6.2 литра, а през 1971 година той е увеличен до 6.75 литра поради увеличения ход на буталата. Модернизацията се различава от оригиналния дизайн с нова система за впръскване на горивото и с наличието на два турбокомпресора, поради което мощността нараства до 530 к.с.

Основата на дизайна обаче остана непроменена. За рекордното време от 61 години компанията е произвела повече от 36 000 V8 двигателя. Сега легендарният мотор ще бъде заменен от хибридни силови трактове, базирани на V6 двигатели.


Сходни новини

Пулсът на България, Актуални новини, новини от последните часове.