some text

some text

НОВИНА

Рисунки на деца от България са включени в сборник, посветен на олимпийските игри в Токио

09-07-2020
 Рисунки на деца от България са включени в сборник, посветен на олимпийските игри в Токио

Автор: ebulgaria.bg

Японската международна асоциация за детско изкуство International Kids Art Association (IKA) е публикувала сборник „Kids art collections around the world“ с детски рисунки от цял свят, в който са включени и рисунки на български деца. IKA е основана през 1991 г. с основна цел развиване на международния обмен чрез детски рисунки.

 

Включените в сборника детски рисунки са на тема „Спорт“ в чест на Олимпийските игри в Токио. Представени са рисунки на деца от 45 страни, в т.ч. Австралия, Бангладеш, Бразилия, Бруней, Бутан, Великобритания, Виетнам, Гана, Дания, Египет, Индия, Иран, Италия, Канада, Китай, Колумбия, Литва, Малайзия, Монголия, Непал, Никарагуа, Перу, Полша, Русия, САЩ, Сирия, Сърбия, Тайланд, Турция, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Чехия, Швеция, Шри Ланка, Япония и България. Под всяка снимка са отбелязани съдържанието на рисунката, името на страната, възрастта и полът на детето (имената на децата-автори на рисунките не са посочени).

 

В сборника са включени 22 рисунки на деца от България на различни спортни теми – водни спортове, колоездене, бойни изкуства, езда, атлетика, гимнастика и др.

 

Публикувани са обръщения от министъра на външните работи на Япония Тошимицу Мотеги, министъра на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония Коичи Хагиуда, министъра по въпросите на Олимпийските игри в Токио Сейко Хашимото. Поместени са също обръщения от посланици, генерални консули, почетни консули на 30 държави, акредитирани в Япония, вкл. от посланика на България.

 

Първоначално рисунките са участвали в изложби на тема „Towards Tokyo 2020 Olympics, growing sports and friendship – International Kids Art Exchange Exhibition“, като последната изложба се е състояла на 12-17 ноември 2019 г. в галерия Art Space A1 в град Нагоя, префектура Аичи. Цялата инициатива (изложбите и публикуването на сборника) е спонсорирана от Министерството на външните работи на Япония, Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония, префектурите Аичи, Гифу, Мие и град Нагоя.

Можете да видите рисунките в линка по-долу:

http://mc.government.bg/images/IKA%20kids%20art%20collection%202020%20-%20bulgarski%20risunki_.pdf


Сходни новини

Пулсът на България, Актуални новини, новини от последните часове.