some text

some text

НОВИНА

Спрях да изхвърлям люспите от чесъна, когато разбрах колко са полезни

26.08.2020
 Спрях да изхвърлям люспите от чесъна, когато разбрах колко са полезни

Автор: ebulgaria.bg

Люспите от чесъна не трябва в никакъв случай да се изхвърлят. Вие дори не осъзнавате колко полезни са те.
Може да си направите чай от тях. Кипнете водата и изключете котлона. След три минути залейте люспите с тази вода и оставете за 6 часа. През деня изпийте 4 чаши от тази напитка.
Защо люспите от чесън са толкова полезни?

some text

some text

Ако вземете люспа от чесън и я погледнете под микроскоп, ще видите много кверцетинови кристали, затворени в редове. Проучванията показват, че чесънът и лукът съдържат 4% антиоксидант, биофлавоноид – кверцетин. Следователно, люспите имат много полезни свойства: използват се при алергии, предпазват организма от рак, понижават холестерола в кръвта, повишават имунитета, подобряват състоянието на кожата, укрепват сърцето и бъбреците.

Полезни са за: лечение на сърцето, пикочния мехур, бъбреците

Пригответе отвара: сложете 3 супени лъжици люспи в 1 литър вода и варете 15 минути. След това оставете да изстине. Прецедете и приемайте 1 месец по 1 ч.л. 3 пъти на ден, независимо от приема на храна. След 10-дневна почивка повторете лечението.

При диария и заболявания на червата:
Смелете люспите и ги оставете на сухо място. Приемайте по 1 ч.л. на ден.

При настинка:
Поставете люспи в горещ тиган и изчакайте да се появи димът: вдишвайте. Вдишването ще облекчи кашлицата и другите симптоми на настинката.
За нормализиране на менструалния цикъл:
Сварете 3 с.л. люспи в 1 литър вода за 15 минути. Охладете и пийте.

За регулиране нивото на холестерола:
Залейте 100 г люспи с 500 мл водка, поставете на тъмно място в продължение на 10 дни, като разклащате редовно сместа. Пийте по 20 капки на ден, добавяйки ги към топла вода. Курсът на лечение е един месец.

10 ползи на чесъна и люспите от него

1. Смята се, че чесънът може да помогне на детето още в утробата на майката да увеличи теглото си.

2. Чесънът укрепва имунната система. Той е добър в борбата с кашлица, бронхит, белодробен хиперемия. Особено полезно е да се консумира през зимните и пролетните месеци. При първи симптоми на настинка е нужно да се изяде една скилидка чесън в мед.

3. В чесъна има много йод, което го прави ефективен при заболявания на щитовидната жлеза.

4. Витамин С, както е известно, се използва при лечение на скорбут. В него има много от този витамин.

5. Чесънът помага в борбата с импотентността. В хранителния режим е нужно да се включи консумацията на повече чесън.

6. Той е полезен също и при сърдечно-съдови заболявания. Счита се за най-големия враг на LDL (липопротеини с ниска плътност), помага и за почистване на плаката по стените на кръвоносните съдове. Проучвания показват забележителен ефект в ядрата след ядене чесън.

7. Той е незаменим и при гъбични и бактериални вагинални инфекции. Ако чесънът се стрие, образува веществото алицин, което действа  като естествен антибиотик. Нанесен по тялото, алицинът се преобразува в сероводород. Това вещество има способността да влиза с опасни и токсични вещества в химични реакции на организма, например с олово. С това се обяснява изчистващият ефект на чесъна върху тялото. Той често се употребява при различни отравяния.

8. Чесънът е отличен източник на витамин В6, който е необходим на човека за образуването на нови клетки и поддържането на имунната система. Витамин В6 помага човек да се справи с промените в настроението и депресията.

9. Той е ефективен в борбата с диабет, като нормализира нивата на кръвната захар.

10. Чесън се препоръчва при някои туморни образувания: рак на стомаха, рак на дебелото черво, рак на простатата, рак на гърдата, рак на пикочния мехур. В проучването е установено, че лечението с чесън значително намалява туморните образувания в организма. Витамин В6 също се характеризира с противораково въздействие.

Не са за подценяване и люспите на чесъна. Изследвания показват, че те съдържат 4% антиоксиданти: бифлавоноид-кверцетин. Натуралното, биологично активно вещество се отнася към групата на витамин Р. Люспите се считат за основен източник на кверцетин, който е антиоксидант и подпомага в борбата с раковите клетки.

Люспите от чесън се употребяват успешно при заличаване на пъпки, петна, бръчки и други несъвършенства по кожата.

Специалистите препоръчват консумирането на чесън, но с мярка. При големи количества той има вредно въздействие върху организма. Хранителните вещества на чесъна бързо навлизат в кръвообращението и го прави изключително ефективен. Но тези вещества също могат бързо да напуснат тялото през порите, когато човек се поти. Често хората, които консумират много чесън се характеризират се с остър мирис на тялото.

За възрастни относителното количество прием на ден е 2-3 скилидки чесън, а за деца е 1/4  до 1/2 на ден.

some text




Сходни новини