some text

some text

НОВИНА

Септември започва с много жега и малко дъжд, днес температурите гонят 40 градуса

01.09.2020
 Септември започва с много жега и малко дъжд, днес температурите гонят 40 градуса

ebulgaria.bg

Автор: ebulgaria.bg

some text

some text

Септември започва с жега и малко дъжд следобед на места в западната част от страната. Жълт код за високи температури е обявен в 24 области днес.

some text

some text

Предупреждението е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София-област, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Кърджали, Велико Търново, Габрово, Хасково, Ямбол, Силистра, Разград, Търговище, Сливен, Русе и Шумен.

Максималните температури ще са между 34 и 39 градуса, малко по-хладно ще е край морето, според прогнозата на НИМХ.

Над планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите от Западна България ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и в Западна Стара планина, Витоша и Рила ще превали и прегърми. Ще духа до умерен югозападен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 28, а на 2000 метра – около 21 градуса.

Край морето термометрите няма да надхвърлят 30 градуса, а сред вълните от 1-2 бала ще се качат до 27.

Най-високите температури през септември ще бъдат между 30° и 35°, а най-ниските – между 5 и 10 градуса, информират от НИМХ.

Месечната сума на валежите в западните райони ще бъде около, а в източните – под нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.

В началото на месеца ще бъде по-топло от обичайното. В по-голямата част от страната ще се задържи слънчево, а над западните райони ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Около средата на първото десетдневие от северозапад ще прониква хладен въздух, температурите ще се понижат, но ще останат над нормата. Валежи и гръмотевични бури ще има на повече места в западната и централната част от страната, а в източните райони вероятността за валежи е по-малка. През последните дни от десетдневието ще преобладава слънчево време, не са изключени изолирани краткотрайни валежи, главно в планинските райони и в следобедните часове.

Второто десетдневие от септември ще започне със сравнително спокойно време, температурите ще останат по-високи от обичайните за периода. Към 16-17 септември ще има по-значителни увеличения на облачността, отново вероятността за валежи е по-голяма в Западна България. Температурите относително ще се понижат.

През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават, в източните райони ще останат над нормата, а в западните ще се доближат до обичайните за края на септември. През повечето дни от периода ще е относително сухо и спокойно. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има в началото, около средата и през последните дни от периода.

На 22 септември в 16.31 часа ще настъпи есенното равноденствие и ще започне астрономическата есен.

some text




Сходни новини