some text

some text


some text

some text

НОВИНА

Цветан Цветанов: Искаме в тези избори всички политически субекти да са равнопоставени

07.06.2021
 Цветан Цветанов: Искаме в тези избори всички политически субекти да са равнопоставени

Автор: ebulgaria.bg

some text

some text

Надявам се в предстоящата предизборна кампания да няма обидни квалификации, омраза и противопоставяне. Нека да сложим край на разделението, което има в обществото и хората да избират политици, които имат визия за реалните решения, които трябва да се взимат, с хоризонт за страна. Това каза пред журналисти във Велико Търново председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов, след като подаде в Районната избирателна комисия заявление за регистрация на великотърновската кандидат-депутатска листа.

„Желаем успех на всички политически партии и нека диалогът бъде водещ, за да могат хората да направят правилния си избор“, призова Цветанов.

„Ние отново ще правим градивна кампания, но това, което наблюдавам е „всеки срещу всеки“, което води до допълнително напрежение в обществото и отвращение в избирателите“, коментира председателят на партията. Той допълни, че трябва все пак да се отчита това, което е направено в държавата, но същевременно да има много ясен поглед върху злоупотребите през последните години, ако такива са били направени.

„Ние смятаме, че част от тази корупция, за която се говори са големите геополитически проекти. Нашите експерти по енергетика, като Христо Казанджиев, дадоха пример с „Турски поток“, който се финализира с много финансови средства, осигурени от държавата със заеми от държавното дружество „Булгартрансгаз“, за да бъде изградена една транзитна тръба, а не се разшири газопреносната мрежа на територията на страната и да се захранят области, през чиято територия тя минава“.

Цветан Цветанов, който отново ще е водач на листата на Републиканци за България в  IV МИР – Велико Търново коментира в старата столица и машинното гласуване. „Искаме в тези избори всички политически субекти да бъдем равнопоставени. Може би машинното гласуване ще бъде предизвикателство“. Той припомни, че то не се прилага никъде в държавите от ЕС, прилага се най-силно във Венецуела.

„Представете си в какво състояние е нашата изборна система, при положение, че това е вариантът, при който да се гарантира честността на изборния процес“. По думите на Цветанов в машинното гласуване няма начин да има недействителни бюлетини.

Кампанията сигурно ще е доста нервна, каза той в отговор на въпрос какъв предизборен месец очаква. Обществото е уморено, защото всички очаквахме, че ще има правителство, излъчено от 45-ия парламент. „Видя се, че това парламентарно мнозинство, което се формира, не беше устойчиво и не беше реалната алтернатива, която хората очакваха, гласувайки на 4 април. Надявам се, че на 11 юли ще гласуват много повече. Колкото по-висока е избирателната активност, толкова по-реална ще бъде представителността на българския парламент“, заяви той.

Цветанов прогнозира, че някои партии ще залагат на крайности. „Ние ще даваме решения и ще бъдем прагматични, защото държавата не се нуждае от този хаос, който би могъл да се предизвика“. Цветан Цветанов прогнозира, че ако 46-то НС не е в състояние да излъчи правителство, това би могло да доведе до хипотезата да не се разпусне парламентът и да останем в условията на служебен кабинет, без да е ясно коя е политическата формация, носеща отговорност.

Сред най-важните пред държавата задачи е да има устойчиво законодателство, силна външнополитическа представителност  и единна позиция по ключови външнополитически теми. „Такава една важна за страната тема е инициативата „Три морета“, която Републиканци за България силно подкрепя. Тя дава възможност за една допълнителна транспортна, дигитална и газова свързаност, което гарантира просперитета, сигурността и инвестициите, които могат да дойдат от фонда, обслужващ Триморието“, припомни Цветанов.

Във Велико Търново той коментира още: „Знаем, че планът за устойчивост и развитие, който трябваше да бъде одобрен от ЕК, не е изготвен дори и към настоящия момент, за да се случи това. Трябва да обединим усилията си и да подкрепим всяка институция, която има преки ангажименти към такива важни за държавата цели. Знаете че по този план има възможност да се усвояват средства авансово – над 1 млрд. лева, които може да дойдат в страната до края на година. Надяваме се да има успех правителството и експертите, които са привлечени в тази посока“, каза Цветанов.

На въпрос дали очаква да се разшири списъкът по закона „Магнитски“, той коментира, че наложените на шест лица санкции са изключително тежък удар за България. „Когато се сложат на масата подобни проблеми, свързани с корупцията, това винаги има негативен отзвук“. Цветанов изрази мнение, че не очаква разширение на списъка. „Правоохранителните и правораздавателни органи трябва да свършат своята работа. Доколкото знам срещу четири от шестте лица има вече предприети действия“, каза още той.

„Във времето, когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи предприех действия, за да разширя доверието и споделянето на оперативно значима информация с нашите евроатлантически партньори“. Като пример Цветанов даде информационния обмен с Европол, който още в първата година е увеличен с 274%. Такова влияние върху управлението на страната, за каквото днес се говори покрай списъка „Магнитски“, не е имало тогава и информация за тези лица не е протичала“, обясни Цветанов.


Сходни новини