some text

some text

НОВИНА

Засилени проверки за ползване на колани, детски столчета и каски

06.04.2022
 Засилени проверки за ползване на колани, детски столчета и каски

МВР

Автор: ebulgaria.bg

От 4 до 10 април у нас и във всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция се провежда операция ROADPOL, в чийто фокус е ползването на обезопасителните системите върху и на моторните превозни средства – колани, детски столчета, каски. В хода на акцията специално внимание ще бъде отделено на ползването на обезопасителни системи при превоза на деца, както и на колани от пътниците в превозните средства.

some text

some text

Статистиката сочи, че за една година от екипите у нас са установени близо 100 000 случая на този вид нарушения. По закон, в България ползването на колан е задължително и за водача, и за пътниците, независимо дали са на предната или задната седалка.

Санкцията за неизползване на обезопасителни системи е глоба от 50 лева за онзи, който е установен без колан или каска, независимо дали е пътник или водач. Спрямо водачите по закон е регламентирано и отнемането на 6 контролни точки.

Важно е да се знае още, че за шофьор, който превозва пътник без колан, каска, или дете без то да е в обезопасително столче, е предвидено наказание – глоба от 50 лева и отнемане на 6 контролни точки.

some text
Сходни новини

Пулсът на България, Актуални новини, новини от последните часове.