some text

some text

НОВИНА

Путин предупреди, че газовите доставки за Европа може още да намалеят

25.07.2022
 Путин предупреди, че газовите доставки за Европа може още да намалеят

Pixabay

Автор: ebulgaria.bg

Намаляването на руските газови доставки към Европа е по вина на Запада, който наложи санкции на Русия заради военната ѝ инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари. Това каза руският президент Владимир Путин по време на посещението си в Иран, предупреждавайки, че тази тенденция може да продължи.

Предупреждението му идва на фона на обявения от „Газпром“ „форсмажор“, който освобождава руския газов гигант от отговорност, ако договорените с клиентите му доставки се свият или дори спрат. Европа обвинява Русия, че използва темата, за да изнудва Запада да промени позицията си и да не подкрепя украинската съпротива.

Изявлението на Путин в сряда засили още повече напрежението върху ЕС, който се опасява, че Русия може да спре газовите доставки, за да провокира икономически и политически хаос в Европа през зимата, отбелязва Асошиейтед прес.

Путин каза пред руски медии в Техеран, където разговаря с лидерите на Иран и Турция, че количествата газ, транспортирани по газопровода „Северен поток-1“ до Германия, ще продължат да спадат – от 60 милиона до 30 милиона кубични метра дневно или около една пета от капацитета на съоръжението, ако бързо не бъде сменена турбина.

Той допълни, че Русия би могла да пусне в експлоатация завършеният неотдавна „Северен поток-2“, но само с половината от планирания му капацитет, тъй като останалите количества газ се използват за вътрешни нужди. Този газопровод обаче е обект на американски санкции.

Руският лидер също така предупреди Запада, че планът за ценови таван на руския петрол като част от санкциите срещу Москва заради инвазията в Украйна ще дестабилизира световния петролен пазар и ще доведе до скок на цените, отбелязва БТА.

„Чуваме някакви налудничави идеи за ограничаване на обемите руски петрол и лимит за цената на руския петрол. Резултатът ще бъде същият – повишаване на цените. Цените ще скочат до небето“, заплаши руският държавен глава.


Сходни новини

Пулсът на България, Актуални новини, новини от последните часове.