some text

some text


some text

some text

НОВИНА

Азербайджан е готов да доставя на България още до 1 млрд. куб. м газ годишно

25.07.2022
 Азербайджан е готов да доставя на България още до 1 млрд. куб. м газ годишно

Автор: ebulgaria.bg

some text

some text

Азербайджан може да достави на България допълнително между 500 млн. и 1 млрд. куб. м природен газ годишно. Това съобщи премиерът в оставка Кирил Петков пред Нова телевизия в неделя.

Новината идва след посещението на Петков в Баку, където той се срещна с президента Илхам Алиев и обсъди с него възможността България да получава допълнителни доставки на азерски газ.

По думите на Петков обаче предстои да се намери вариант за инфраструктурата, по която да бъдат осъществявани доставките.

“Работим по въпроса”, каза Петков. “Но хубавото е, че няма смисъл да си говорим за инфраструктура, ако няма газ. В случая има газ, трябва да измислим инфраструктурата.”

Петков не уточни за какви периоди и на какви цени може да се осъществят доставките.

България има договор за внос на 1 млрд. куб м азерски газ годишно, който обаче не се изпълняваше в пълен обем. Настоящите управляващи твърдят, че причината е анекс към договора, подписан от предишното правителство, който позволява това. Според предишните управляващи причината е, че газовата връзка с Гърция не беше завършена, а договорът предвижда азерският газ да влиза от там. Договорите не са публични и твърденията няма как да бъдат проверени.

Строителството на газовата връзка с Гърция беше обявено за завършено на 8 юли, а няколко дни по-късно интерконекторът беше лицензиран. Предстои той да влезе в експлоатация. Капацитетът му е 3 млрд. куб. м, а до момента са резервирани малко повече от половината.

Новината за възможността за допълнителни доставки на природен газ от Азербайджан идва на фона на новата стратегия на Европейската комисия за намаляване на зависимостта на държавите от ЕС от руския газ, която предвижда доставки от алтернативни източници.

Русия едностранно спря доставките на природен газ за България през април. Оттогава България получава газ предимно от Азербайджан и от САЩ.

 


Сходни новини