some text

some text

НОВИНА

Pfizer/BioNTech започват изпитване във втора фаза на ваксина срещу Омикрон

27.07.2022
 Pfizer/BioNTech започват изпитване във втора фаза на ваксина срещу Омикрон

Автор: ebulgaria.bg

Американската фармацевтична компания Pfizer и нейният германски партньор BioNTech обявиха в сряда, че са започнали „рандомизирано, активно контролирано и т.нар. „сляпо за наблюдателя“ изпитване във Фаза 2 на модифицирана ваксина срещу Cоvid-19, която е насочена както към оригинала, така и към подварианта BA.2 на коронавируса Омикрон, съобщава Ройтерс.

„Сляпо проучване“ означава, че който и да оценява ефектите от лечението, няма да знае дали те са на пациенти, подложени на реално лечение или пациенти, подложени на плацебо лечение.

Този кандидат за двувалентна ваксина срещу Covid-19 от следващо поколение, BNT162b5, се състои от РНК (mRNA), кодиращи усъвършенствани префузионни спайк протеини за т.нар. „див варинат“ на коронавируса (SARS-CoV-2) и за варианта Омикрон. Подобреният пиков протеин, кодиран от РНК в BNT162b5, е модифициран с цел увеличаване на величината и обхвата на имунния отговор, който би могъл да защити по-добре срещу Covid-19.

BNT162b5 е първият от множество кандидати за ваксина с подобрен дизайн, който компаниите планират да оценят като част от дългосрочна научна стратегия за ваксина срещу Covid-19, за да генерират потенциално по-стабилни, по-дълготрайни и по-широки имунни отговори срещу SARS-CoV- 2 инфекции и сродни на Covid-19, съобщават още двете компании, цитирани от БНР.


Сходни новини

Пулсът на България, Актуални новини, новини от последните часове.