some text

some text

НОВИНА

Изборите може да забавят електронната идентификация

28.07.2022
 Изборите може да забавят електронната идентификация

Автор: ebulgaria.bg

Изборите може да забавят въвеждането на електронната идентификация. Това каза в отчета си пред ресорната парламентарна комисия министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов.
„Електронната идентификация трябваше да направи мобилният телефон равностоен на личната карта, с която да се осигури достъп до услуги. В момента с разработката се занимава „Информационно обслужване“, но то ще е заето с изборите“, посочи той пред малкото депутати, дошли за заседанието.

„Системният проект е готов, приет, така че там се напредва. Решението на Министерски съвет за електронната идентификация е със срок до края на годината. Предвид форсмажорното обстоятелство – избори, което окупира голяма част от капацитета на „Информационно обслужване“, може да има там малко забавяне с месец-два“, предупреди Божанов.

„С ЦИК ще бъде обсъден и начинът, по който партиите да получат кода от машините за гласуване“, каза още той.

„На тези срещи трябваше да уточним процеса, по който да бъде предоставен кодът на участниците в избори. Надявам се това, което сме предложили като текст, защото експерти в министерството работиха по този процес да бъде приет от ЦИК като решение в крайна сметка, и на следващите избори аз и вие да отидем и да погледнем кода на машините“, допълни министърът в оставка.


Сходни новини

Пулсът на България, Актуални новини, новини от последните часове.